click here!!!

!:.cuba BACA.:!

Wednesday, 19 October 2011

Fakta Atau Auta????

 Armadilo (sumber pokcik google)



Inilah 16 dari berjuta-juta fakta sains mengagumkan lain yang mungkin korang semua belum tahu.

1. Kuku tangan tumbuh empat kali lebih cepat dari kuku kaki.

2. Pengguna tangan kanan rata rata hidup sembilan tahun lebih lama dari orang kidal.(hoh betul ke ni)?

3. Kalau korang menggosokkan bawang ke kaki, sekitar 30 – 60 minit, korang akan dapat merasakannya. Ini kerana bawang tersebut mengalir melalui aliran darah.

4. Korang tidak akan boleh bunuh diri dengan menahan nafas (kalau korang melakukannya sampai tak sadarkan diri,korang akan mulai bernapas normal secepatnya).

5. Di satu inci persegi kulit manusia terdapat 20 juta makhluk mikroskopik.



6. Armadilo adalah satu-satunya makhluk hidup bukan manusia yang boleh menderita kusta. Ada juga kes penularan penyakit ini dari armadilo ke manusia.

7. Seekor siput boleh tidur 3 – 4 tahun selama masa dia tidak memerlukan makanan.

8. Zirafah boleh hidup lebih lama tanpa air daripada unta.

9. Nyanyian paus bungkok akan berubah secara dramatis dari tahun ke tahun, tetapi setiap paus di seluruh samudera selalu menyanyikan lagu yang sama dengan yang lainnya.

10. Gaya yang diperlukan untuk mengangkat kedua dua kaki dari pasir apung dengan kecepatan satu sentimeter per minit sama dengan gaya yang diperlukan untuk mengangkat kereta berukuran sederhana.


11. Untuk menguji keaslian mutiara, korang boleh menggosokkan cuka ke permukaanya. Komposisi dari mutiara akan membuatnya menggelembung dengan cepat.

12. Ikan mash yang diletak di tempat gelap akan berubah menjadi putih. Dan kalau bukan kerana pengaruh makanan, mereka akan berubah menjadi putih seluruhnya.

13. Tidak seperti lebah lainnya, penyengat ratu lebah tidak berduri dan boleh digunakan berkali-kali tanpa melukainya.

14. Pasir apung tidak dengan cepat membunuh manusia kerana biasanya tidak terlalu dalam. Faktanya, sangat sulit membebaskan diri dari pasir apung dan inilah yang menyebabkan kematian.

15 Tiram boleh berubah antara jantan dan betina.

16) Lelaki 30% lebih kuat dari wanita dalam rata-rata, terutama tubuh bahagian atas, dan otak lelaki lebih berat dari otak wanita.





p/s : apa pendapat korang??betul ke semua ni??

16 comments:

amy syifa said...

armadilo..sedap la name binatang nih!

pengguna tgn kanan hidup 9 tahun lebih lama dr pngguna tgn kiri? yeahhh...aku mati dulu! bye syamm..
muahahaha

Si BuDaK KaChAk said...

sedap??ok latu...nnt name ank ko letak la name armadilo ni tau...

ala...jgn la...nnt sape nk edit blog aku lg??

amy syifa said...

alaa..nk tnggu ank lmbt lg.klu aku letak name projek X armadilo blh x? teheee.. =)

ko nak aku hidup semate2 kerane nak edit blog? omaigodd.baik mati skrggg... nyampah.wekkkkk.. <--jelir lidah smpai kluar air liur..

Si BuDaK KaChAk said...

ala...xsedap la....

dah tu...ape lg yg ko leh wat??klu dekat byk la ko leh tolong...tapi ni jauh...edit blog je la yg boleh...hehehe

Si BuDaK KaChAk said...

weh...camne aku nak comment kt blog wawa...boring betol la...aku langsung xleh comment kt blog wawa ngan lela...tah pape je pc ni...

teha said...

hahhaa ! aku pon xtau..

sizuka[Izzati] said...

mcm armadillo dalam dora the explorer HAHA.

amy syifa said...

cuba pegi komen kat blog wa blh x. aku da edit td

Si BuDaK KaChAk said...

teha~ owh...same la kite...hehehe

Si BuDaK KaChAk said...

sizuka~ wahhh....kita ada peminat dora la kt sini...hahaha

Si BuDaK KaChAk said...

syifa~ ok aku cuba...

~ieda~ said...

alamak????owg yg tgn kidal kiok dulu???adoiiii...suka la yg no.15 yg tiram 2 tp naty cmner nak kenal klo asek tkar2???hoho

Si BuDaK KaChAk said...

ieda~ aik...kidal ke??kenapa???teringin ke nak berkenalan dgn tiram???hahaha

~ieda~ said...

aah...kidal..bole jgk tp ada ke tiram yg bckp ea?????hohoho

Si BuDaK KaChAk said...

owh....sy je leh ckp dgn tiram tu...kalau nk bkenalan ngan dia pesan je kt sy nnt sy tolong sampaikan...hehehe

~ieda~ said...

ckp kt tiram 2 ada budak kidal ngn knl ngn dia...hahahahaha